Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

augustus 21, 2023 11:36 am

De kans hierop is aanzienlijk, op voorwaarde dat je eigenaar bent van een huis. In Nederland is vrijwel elk dak geschikt voor zonnepanelen. Maar hoe ontdek je daadwerkelijk de geschiktheid van het dak van jouw woning of bedrijfspand? Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel zonlicht jouw dak kan opvangen: de oriëntatie en de helling van het dak, de mate van schaduw op het dak en de beschikbare ruimte voor zonnepanelen.

De oriëntatie en de helling van jouw dak zijn cruciaal om de energieopbrengst te maximaliseren. Een dak op het zuiden vangt de meeste zon op, maar ook daken op het westen of oosten zijn doorgaans geschikt. Een noordelijk gelegen dak krijgt het minste zonlicht, maar bij een dak dat aan beide zijden schuin afloopt, bevindt zich ook een zijde op het zuiden. De hellingshoek van het dak heeft eveneens invloed op de energieopbrengst.

Hoeveel schaduw valt er op jouw dak? Het is essentieel dat er daadwerkelijk zonlicht op jouw dak schijnt om zonne-energie te kunnen opwekken. Zijn er obstakels rondom jouw huis of op het dak? Denk aan bomen in de tuin of een dakkapel op jouw huis of het huis van de buren. Deze elementen kunnen leiden tot verminderd zonlicht op het dak, wat een negatieve impact heeft op de elektriciteitsopbrengst.

Schaduw op jouw dak hoeft niet direct te betekenen dat zonnepanelen onmogelijk zijn. Bij Verdasol adviseren we je om te observeren hoe lang per dag de zon op jouw dak schijnt. Op basis van deze informatie kunnen we samen naar een oplossing zoeken, zoals het plaatsen van zonnepanelen op een specifieke plek op het dak.

Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor zonnepanelen? Op plaatsen waar ramen of andere openingen zijn, is het bijvoorbeeld niet mogelijk om panelen te plaatsen. Een overvloed aan schaduw of relatief beperkte dakoppervlakte kan leiden tot beperkte mogelijkheden voor zonnepaneelinstallatie. Je kiest natuurlijk niet zomaar voor zonnepanelen; het is essentieel dat de installatie van zonnepanelen daadwerkelijk rendabel is.

Twijfel je of er voldoende ruimte is voor zonnepanelen? Bij Verdasol bieden we maatwerk. We komen graag bij je langs voor een adviesgesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we het dak, schatten we het aantal zonnepanelen dat je kunt plaatsen en inschatten hoeveel energie je kunt genereren.