Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

december 13, 2021 12:19 pm

Die kans is erg groot, mits je huiseigenaar bent. In Nederland is bijna ieder dak geschikt voor zonnepanelen. Maar hoe kom je er achter hoe geschikt het dak van jouw woning (of bedrijfspand) daadwerkelijk is? Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel zonnestralen je dak kan opvangen: de richting en de helling van het dak, hoeveel schaduw valt er op het dak en hoeveel ruimte is er aanwezig voor zonnepanelen.

De richting en de helling van je dak.
Om de energieopbrengst te verhogen, is de richting en de helling van je dak belangrijk. Zo vangt een dak op het zuiden de meeste zon, maar een dak op het westen of oosten is over het algemeen ook geschikt. Een dak op het noorden vangt de minste zonnestralen, maar met een schuin dak aan twee kanten, betekent dat er ook een kant op het zuiden ligt. Tenslotte heeft de helling van je dak ook invloed op de energieopbrengst.

Hoeveel schaduw valt er op het dak?
Om zonne energie te winnen is het van belang dat er ook daadwerkelijk zon op je dak schijnt. Staan er obstakels rondom je huis of op je dak? Denk hierbij aan een boom in de tuin of een dakkapel op je huis of dat van te buren. Dit kan ervoor zorgen dat er minder zon op je dak schijnt, wat negatieve invloed heeft op de elektriciteitsopbrengst.

Schaduw op je dak hoeft niet direct te betekenen dat het niet mogelijk is om zonnepanelen aan te leggen. Bij Verdasol adviseren we je om eens in te gaten te houden hoe lang de zon per dag op je dak schijnt. Op basis van deze informatie kunnen we samen naar een oplossing zoeken. Bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op een specifieke plaats van het dak.

Hoeveel ruimte is er aanwezig voor zonnepanelen?
Op de plek van een raam of kan je bijvoorbeeld geen panelen neerleggen.Veel schaduw of relatief weinig dakoppervlak kan resulteren in minder mogelijkheden om zonnepanelen neer te leggen. Je kiest natuurlijk niet voor niks voor zonnepanelen, het is van belang dat de installatie van zonnepanelen rendabel is.

Twijfel je of er voldoende ruimte aanwezig is voor zonnepanelen? Bij Verdasol leveren we maatwerk. We komen graag bij je langs voor een adviesgesprek. Tijdens het adviesgesprek kijken we naar het dak, hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen en hoeveel energie je kan opwekken.