Blog

Is het verstandig om (nu al) een thuisbatterij te kopen?

In Nederland ben jij onderdeel van een voortrekkersrol binnen Europa als het gaat om zonne-energie. Bijzonder is dat ruim een kwart van de huishoudens al zonnepanelen heeft geïnstalleerd, wat een indrukwekkende stap richting een duurzamere toekomst markeert. Echter, op het vlak van thuisbatterijen is er nog een aanzienlijke inhaalslag te maken. Terwijl onze buren in België en Duitsland al verder gevorderd zijn, blijft Nederland hierin enigszins achter. Thuisbatterijen vormen een cruciaal element in de transitie naar een volledig duurzame energievoorziening. Heb jij persoonlijk al overwogen om deze innovatie in jouw huis te integreren? Lees hieronder 5 redenen waarom een thuisbatterij van Verdasol nu al een verstandige keuze is:

1. Neem het heft in eigen handen voor energievoorziening

Stap over naar een positie waarbij jij de controle hebt over jouw energiegebruik. Door het combineren van een dynamisch energiecontract, een eigen thuisbatterij, en zonnepanelen, transformeer je jouw huishouden tot een zelfvoorzienend energiecentrum. De energie die je overdag met de zonnepanelen opwekt, wordt opgeslagen in de thuisbatterij. Deze energie kun je vervolgens inzetten voor dagelijkse activiteiten zoals koken, televisie kijken of wassen.

Een dynamisch energiecontract stelt je in staat om te betalen voor energie op basis van variabele uurprijzen. Dit betekent dat je niet betaalt op momenten dat je geen energie verbruikt. Zo vergroot je jouw onafhankelijkheid en neem je de controle over je energieverbruik in eigen handen.

2. Maximaliseer je rendement door energiehandel

Visualiseer een scenario waarbij jij automatisch profiteert van de meest kostenefficiënte energieopties, vergelijkbaar met iemand die constant de beste supermarktdeals voor jou opspoort. Dit wordt realiteit met een geavanceerde thuisbatterij. Deze batterij is geprogrammeerd om zichzelf op te laden op de momenten dat energie het voordeligst is, hetzij via je eigen zonnepanelen of uit het energienet.

De echte magie ontvouwt zich op piekmomenten van energieprijzen, zoals vroeg in de ochtend of in de avonduren, wanneer jouw thuisbatterij actief de opgeslagen energie verkoopt tegen hogere tarieven. Met een thuisaccu van Verdasol, ben je niet alleen verzekerd van een slimme energieopslag, maar ook van een strategie om je energiekosten te minimaliseren en zelfs winst te genereren. Met deze technologie ben je niet alleen een energieverbruiker, maar ook een slimme energiehandelaar

3. De terugverdientijd van een thuisbatterij verkort met elk voorbijgaand jaar

Naarmate de productie van wind- en zonne-energie toeneemt, ontstaat er een steeds groter verschil tussen vraag en aanbod van energie. Opmerkelijk is dat tijdens zonnige perioden, wanneer de energieproductie piekt, de vraag naar energie juist het laagst is. Dit fenomeen heeft geleid tot momenten waarop energietarieven zelfs negatief werden. In 2023 werd een record bereikt met een tarief van -€0,61, inclusief belastingen. Met andere woorden, er werd betaald voor het gebruik van energie! Deze trend zal naar verwachting toenemen, met een prognose dat het aantal uren met negatieve energieprijzen in 2026 zal verdrievoudigen ten opzichte van 2023.

Jij kunt optimaal gebruikmaken van deze situatie door te investeren in een thuisbatterij. Hiermee kun je energie opslaan wanneer deze goedkoop of zelfs negatief geprijsd is, en gebruiken of verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Dit maakt de investering in een thuisbatterij niet alleen duurzaam, maar ook financieel steeds aantrekkelijker, waardoor de terugverdientijd aanzienlijk verkort wordt.

4. Koken met de zonne-energie die je zelf opwekt

Het is fascinerend om te bedenken dat je kunt koken met zonne-energie die je zelf hebt opgewekt. Stel je dit voor als het hebben van een persoonlijke energietuin. Net zoals een zelfgekweekte tomaat smaakvoller is dan een uit de supermarkt, zo is het gebruik van zelfopgewekte zonne-energie ook bevredigender.

Door te investeren in een thuisbatterij bevorder je het gebruik van zonne-energie. Je slaat overdag opgewekte energie op, waardoor je ’s avonds geen beroep hoeft te doen op conventionele, niet-duurzame energiebronnen. Zo draag je bij aan een groenere wereld, terwijl je geniet van de vruchten van je eigen ‘energietuin’.

5. Optimaal Voorbereid op de Afschaffing van de Salderingsregeling

Voorbeeldberekening:

Zelf geproduceerde Zonne-energie: 1.500 kWh

Totale Energieverbruik: 2.500 kWh

Netto Verbruikte Energie: 1.000 kWh

Vanaf 2025 zal de salderingsregeling geleidelijk worden afgebouwd. Door het gebruik van een thuisbatterij kun je jouw zelf opgewekte zonne-energie opslaan in plaats van te verliezen. Het is raadzaam om hier nu al op te anticiperen, zodat je optimaal bent voorbereid wanneer deze veranderingen plaatsvinden.

Weten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn?