Nieuws

Meer dan 13.000 goedkope leningen voor zonnepanelen in 2023

In 2023 zag het Nationaal Warmtefonds een opmerkelijke toename in de financiering van zonnepaneelprojecten, met ruim 13.000 goedgekeurde kredieten, een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. De verwachting is dat deze trend zich voortzet in 2024, gezien de groeiende vraag. Maar wat drijft deze vraag? En wat zijn alternatieve financieringsopties voor zonnepanelen in Nederland?

Waarom neemt de interesse in groene financiering voor zonnepanelen toe?

Duidelijk is dat het aantal groene kredieten voor zonnepanelen toeneemt: van ongeveer 7.000 in 2022 naar 13.000 in 2023, met een gemiddelde leensom van €12.000.

Deze toename is vooral te wijten aan het feit dat meer mensen met een beperkter budget hun huis willen verduurzamen om energiekosten te besparen. “30% van de huiseigenaren kan de verduurzaming van hun woning niet bekostigen zonder een lening. We richten ons nu steeds meer op deze groep,” verklaart Ernst-Jan Boers, voorzitter van het Nationaal Warmtefonds.

Een korte uitleg over de groene financiering

Met de groene financiering van het Nationaal Warmtefonds kun je tegen lage kosten geld lenen voor het verduurzamen van je huis, zoals voor isolatie, warmtepompen, en voornamelijk zonnepanelen. In 2023 was bijna 40% van de leningen bestemd voor de financiering van zonnepanelen. Geïnteresseerd? Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • Huiseigenaren kunnen tussen €1.000 en €27.000 lenen.
 • De rente bedraagt 0% voor inkomens onder €60.000.
 • Er is geen leeftijdsgrens om de lening af te sluiten.
 • Je moet de eigenaar-bewoner zijn van het huis dat je wilt verduurzamen.
 • De installatie van de zonnepanelen moet gebeuren door een gecertificeerde installateur, zoals Verdasol

Alternatieve financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen

Naast de groene financiering zijn er andere financiële voordelen beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Enkele voorbeelden:

 • Salderingsregeling: Hiermee kun je groene stroom terugleveren aan het net tegen een gunstig tarief.
 • Btw-nultarief: Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je 0% btw, zowel op arbeids- als materiaalkosten. Dit geldt ook voor de btw op thuisbatterijen, wat neerkomt op een korting van 21%.
 • Gemeentelijke subsidies: Verschillende gemeenten en provincies bieden ook financiële tegemoetkomingen aan. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

Voor bedrijven en non-profit organisaties zijn er specifieke subsidies beschikbaar, zoals de SDE, EIA, VAMIL, en KIA, terwijl de SCE subsidie gericht is op lokale groene energie-initiatieven.

Vraag ons als erkende installateur naar de beste subsidies voor jouw project en ontvang gratis advies!

Actuele prijzen voor zonnepanelen

Door financiële tegemoetkomingen zijn zonnepanelen een aantrekkelijke investering geworden. De prijzen zijn het afgelopen jaar zelfs gedaald, dankzij factoren als:

 • Grotere voorraden in Europa sinds de pandemie, waardoor groothandels goedkoper kunnen inkopen.
 • Dalende prijzen voor grondstoffen zoals polysilicium en wafers, door toegenomen productie.
 • Een minder actieve markt de afgelopen jaren, wat heeft geleid tot lagere prijzen.

Voor de exacte prijs van jouw zonnepanelen is het raadzaam om direct een vrijblijvende offerte aan te vragen!

Nog geen zonnepanelen geïnstalleerd? Ontdek hoeveel je kunt besparen!

Door te kiezen voor zonnepanelen, investeer je niet alleen in een groenere toekomst, maar verlaag je ook je energierekening. De besparing varieert per situatie, afhankelijk van factoren zoals je energieverbruik en de oriëntatie van je dak. Benieuwd naar wat zonnepanelen jou kunnen opleveren? Maak gebruik van de gratis rendementscalculator.