Blog

Airco: Slim investeren, terugverdiend in 6-7 jaar!

Airco en Warmtepomp: Terugverdientijd van 6-7 jaar maakt het een slimme investering

Met de opkomst van de zomerzon neemt ook de interesse in airconditioning toe. Uit data van Google Trends blijkt dat Nederlanders tijdens warme periodes, zoals de laatste week van juni, vaker informatie zoeken over het verkoelen van hun huis.

Deskundige installatie door Verdasol

De vraag naar airconditioning is al enige tijd aan het stijgen. Een trend die duidelijk begon tijdens de coronaperiode, toen velen thuis werkten. “Mensen zochten verkoeling voor hun zolderkamers, die ’s zomers bloedheet en in de winter ijskoud waren. Een airco bleek de ideale oplossing,” legt een specialist van Verdasol uit. Een airco met twee binnenunits, waarmee je twee ruimtes kunt verwarmen en koelen, kost gemiddeld €2600, inclusief installatie door onze interne experts.

Airco versus Warmtepomp

Hoewel een airco uitstekend is voor het specifiek koelen en verwarmen van bepaalde ruimtes, blijft de warmtepomp een zeer efficiënte keuze voor het verwarmen van het gehele huis. Voor wie slechts enkele ruimtes wil aanpakken, biedt een airco echter een meer kostenefficiënte oplossing. Met een airco bespaar je significant op energie vergeleken met traditionele cv-ketels.

Investering die zich snel terugverdient

Een gemiddeld huishouden dat een airco gebruikt in plaats van een cv-ketel, kan jaarlijks €386 besparen, waarbij de kosten voor koeling al zijn meegerekend. Dit leidt tot een terugverdientijd van ongeveer 6 tot 7 jaar, afhankelijk van de huidige gas- en stroomprijzen. Voor huishoudens met zonnepanelen is het voordeel nog groter, omdat zij hun zelf opgewekte stroom kunnen gebruiken.

Bij het kiezen tussen een warmtepomp of airco is het essentieel om de specifieke behoeften van je woning te overwegen. Beide systemen hebben hun voordelen, maar de optimale keuze hangt af van je verwarmings- en koelbehoeften.

Bereken direct hoeveel kW jouw airco nodig heeft en ontvang een vrijblijvende offerte! Vul je gegevens in onze airco calculator hieronder in en ontdek welke oplossing het beste bij jouw woning past: