Hoe verreken ik stroom met mijn energierekening?

december 13, 2021 12:20 pm

De energie die je wint met zonnepanelen en teruglevert aan het energienet, wordt verrekend met je verbruik, dit noemen we salderen. De salderingsregeling maakt het nog aantrekkelijker om over te stappen naar een zonnedak. Maar wat is salderen en hoe werkt het? Wij leggen het je uit.

Wat is salderen?
Schijnt overdag de zon en maak je gebruik van bijvoorbeeld de vaatwasser? Dit stroom wordt dan direct verrekend met de energie die je opwekt. Als eigenaar van een zonnedak mag je aan het eind van het jaar de energie die je met je zonnepanelen hebt opgewekt, compenseren met de energie die je verbruikt hebt.

Terugleververgoeding
Het kan voorkomen dat je meer energie opwekt dan dat je afneemt van het energienet. Het is dan zo dat je opgewekte energie verrekend wordt totdat je verbruik op nul uitkomt. Het overschot aan energie dat je hebt opgewekt, geef je niet zomaar gratis aan het net. Hiervoor bestaat een terugleververgoeding. Deze vergoeding is per energieleverancier verschillend.

Salderingsregeling
Er bestaan veel vragen over de salderingsregeling. Met name of deze regeling zal blijven bestaan. Kies je er in 2022 voor om zonnepanelen aan te schaffen? Dan zit je in ieder geval goed. Hoewel de wijziging nog niet definitief is, is de kans groot dat de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. De vergoeding zal gelijkmatig lager worden, wat een extra reden is om niet te lang te wachten met zonnepanelen.